Přejít k navigaci

Potvrzení plnoletosti


Právě se chystáte vložit do košíku zboží, které ze zákona můžete zakoupit pouze v případě, že jste dosáhli plnoletosti.
Svým souhlasem potvrzujete, že jste starší 18ti let.



Pokud jste mladší 18ti let, užívejte si radostí života bez dospěláckých neřestí.

Recenze zaklínačské kuchařky a recepty na vyzkoušení

recenzeknihyzaklínač Recenze zaklínačské kuchařky a recepty na vyzkoušení

Poznej svět Geralta z Rivie skrze chutě!

Fanoušci Zaklínače mají důvod k radosti – kromě knih, her a seriálů si nyní mohou užít svůj oblíbený svět i na talíři. Český překlad knihy Zaklínač: Oficiální kuchařka přináší jedinečnou možnost přenést se do magického světa ve vlastní kuchyni. Skvěle se hodí jak pro vášnivé kuchaře, tak pro začínající kuchtíky. Kniha je navíc dokonale zpracovaná po grafické stránce, tudíž bude nejen pomocníkem v kuchyni, ale taky ozdobou každé zaklínačské poličky v knihovně.

zaklinac kucharka uvod

Jelikož obsahuje předmluvu od Andrzeje Sapkowského, autora knih o Zaklínači, a pár šikovných rad od samotných tvůrkyň kuchařky, doporučuji nejprve přečíst celou kuchařku jako knihu. Moc mě bavily i texty samotných receptů, díky těmto detailům se za mě jedná o opravdu vymazlený kousek.

Jednoduché recepty pro každého

Velkou výhodou kuchařky je její srozumitelnost. Recepty jsou napsány jasně, bez zbytečných komplikací, což ocení hlavně ti, kteří s vařením začínají, nebo stále bojují. Ingredience jsou snadno dostupné a není problém je upravit podle vlastních preferencí. Food bloggerky Anita Sarna a Karolina Krupecka, které dávaly recepty dohromady, čerpaly inspiraci v evropské a polské kuchyni, tudíž jsou pro nás ingredience dostupnější, než tomu bývá u amerických kuchařek.

zaklinac kucharka ukazka receptu

Za mě je skvělý detail i to, že se množství uvádí také na hrnek. Díky flexibilitě receptů je možné experimentovat a přizpůsobit pokrmy svému vkusu – vyměnit druh zeleniny, použít jiný druh koření i připravit pokrm zcela bez masa. Kreativitě se meze nekladou a kde jinde popustit uzdu fantazii než u fantasy receptů?

Na své si přijdou i vegetariáni

Kuchařka potěší také ty, kteří preferují vegetariánskou stravu. K přípravě je zde mnoho bezmasých receptů – od polévek přes hlavní jídla až po svačinky a dezerty, každý si přijde na své – ať už tvé bříško touží po vydatném jídlo, nebo tě jen honí mlsná. Pokud chceš mít své zaklínačské meny kompletní, najdeš v kuchařce i nápoje. A to už si vyloženě říká o nějaký tématický večer!

zaklinac kucharka ukazka receptu vege

Cesta po světě Zaklínače

Jedním z největších kouzel kuchařky je její struktura. Recepty jsou rozdělené podle známých míst ze Zaklínače, jako je Velen, Novigrad, Toussaint nebo Skellige. Každá kapitola představí jinou část světa a jídla dokonale odráží atmosféru daného regionu. Skellige je plné ryb a jednoduchých pokrmů připomínajících drsnou přírodu severu, zatímco Beauclair nabízí sofistikovanější a rafinovanější recepty.

zaklinac kucharka pribehy kontinentu

Kaer Morhen a poznámky zaklínačů

Poslední část kuchařky nás zavede na hradiště Kaer Morhen, kde se můžeš těšit na recepty s nádechem zaklínačské tradice. Tato část obsahuje poznámky a komentáře, které dodávají receptům ještě větší autenticitu a přibližují život zaklínačů. Největší třešnička na dortu? Recepty na Elixíry! Ale pozor na stupeň toxicity.

zaklinac kucharka elixiry

Správné byliny jsou srdcem našich elixírů. Jistě, většinu z nich není těžké najít, ale pokud jde o kvalitu, lepší než na jižním svahu u řeky nebo v okolí dolu nenajdete. Sušené, a ve správném poměru, se některé byliny hodí i jako zvyrazňovače chuti. Dobře to víme, protože jsme v likérech experimentovali s různými kombinacemi. A pak je tu Lambert se svou „Stopou“ – mixem destilátu a Bílého racka. Vlastně jsou to jen dvě tvrdé kořalky smíchané dohromady. Málo chuti, ale hodně síly.

Citace z knihy Zaklínač: Oficiální kuchařka, autorky Karolina Krupecka a Anita Sarna.

Vyzkoušení receptů na vlastní chuťové pohárky

Abychom nezůstali jenom u teorie, tady jsou první vlaštovky, recepty vlastnoručně připravené i snězené: jablečné lívance a těstoviny Étoile Blanche. Kromě fotek doslovně cituji i ingredience a přípravu, ať si můžeš kuchtění podle zaklínačské kuchařky taky vyzkoušet. Občas jsem některé ingredience vynechala nebo nahradila, pro inspiraci uvádím vlastní úpravu dole pod recepty.

Cukrářovy jablečné lívance


zaklinac kucharka livance

Ingredience:

  • 2 vejce (oddělené bílky a žloutky)
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1 hrnek / 240 ml podmáslí (pokojové teploty)
  • 1 hrnek / 140 g polohrubé mouky
  • ½ hrnku / 60 g celozrnné, jemně mleté žitné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • Vločková sůl
  • 1 středně velké jablko (zbavené jádřinců a nastrouhané)
  • Rostlinný olej na smažení
  • Cukr moučka na posypání
  • Mletá skořice na posypání
  • Povidla nebo jahodový džem k podávání

Ve středně velké míse smíchejte žloutky a moučkový cukr a metličkou je utřete do krémové konzistence. Poté přidejte podmáslí a šlehejte dokud se nespojí. Vmíchejte obě mouky, jedlou sodu a špetku soli. Po zapracování přidejte jablka a jemně míchejte, dokud se nevytvoří těsto.

V samostatné kovové míse smíchejte bílky se špetkou soli a pomocí šlehače vyšlehejte v bílkový sníh. Jemně vmíchejte třetinu sněhu do těsta. Poté pomocí stěrky jemně vmíchejte zbývající dvě třetiny.

Vyložte talíř dvojitou vrstvou papírových útěrek. ve velké nepřilnavé pánvi, na středním plameni, zahřejte 6mm vrstvu rostlinného oleje, dokud se nezačne třpytit a špetka mouky vhozená do oleje nezasyčí. Velkou lžící (o objemu cca 2 polévkových lžic) naberte porci těsta a vlijte ji do horkého oleje, přičemž těsto pokaždé zploštěte dnem lžíce. Dávejte pozor, abyste pánev nepřeplnili. Smažte lívance asi 2 až 3 minuty z každé strany, dokud nejsou krásně zlatavě hnědé.

Lívance přeneste na připravený talíř a nechte je okapat. Postup opakujte se zbývajícím těstem a v případě potřeby přidejte více oleje. Lívance podávejte horké nebo při pokojové teplotě, posypané moučkovým cukrem, skořicí a přelité džemem.

Moje úprava: místo podmáslí jsem použila bílý jogurt.

Těstoviny Étoile Blanche z vinařství U Zmije a klenotů


zaklinac kucharka testoviny

Marináda z kari

  • 2 lžíce bílého řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku (utřené)
  • 1 lžička ofierské směsi koření (strana 118) nebo kari koření
  • 3/4 lžičky vločkové soli
  • 250 g krůtích nebo kuřecích prsou (bez kůže a kosti)
  • 100 g lišek nebo žampiónů
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • Vločková sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3/4 hrnku /60 ml polosuchého červeného vína

  • Další ingredience:

  • 200 g čerstvých vaječných téstovin (například tagliatelle)
  • 10 cherry rajčátek (rozpůlených)
  • 1/2 hrnku / 100g sýra ricotta (pokojové teploty)
  • Rukola na ozdobu

  • Příprava marinády: V malé misce smíchejte jogurt, česnek, směs koření a sůl, důkladně promíchejte. Krůti maso vložte do marinády, několikrát otočte, aby se řádně obalilo, a misku dejte na 1 hodinu do ledničky. Asi 20 minut před přípravou maso vyjměte z lednice a nechte okapat od přebytečné marinády. Položte na tác a marinádu vylijte.

    V konvici přiveďte vodu k varu. Pokud používáte lišky, kartáčkem je očistěte od zbytků písku, přendejte do mísy, přidejte 1 lžičku soli a zalijte vroucí vodou. Promíchejte a nechte 1 minutu odstát, potom houby vyjměte děrovanou lžící a vodu se zbytky písku vylijte. Houby osušte papírovou utěrkou. Větší kusy nakrájejte tak, aby byly všechny stejně velké. Pokud používáte žampióny, očistěte je a nakrájejte na tenké plátky.

    Na střední nepřilnavé pánvi, na středním plameni, rozpusťte máslo. Přidejte houby a restujte je bez míchání asi 2 až 3 minuty. Poté jednou nebo dvakrát promíchejte a pokračujte v restováni dalších 5 minut, dokud lehce nezhnědnou a nezměknou. Osolte a opepřete, přendejte na talíř, přikryjte a odložte stranou.

    Na téže pánvi, na středně vysokém plameni, rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte marinované krůtí maso a restujte 3 minuty z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu. Snižte teplotu na střední, podlijte vínem a jednou nebo dvakrát maso otočte, aby se tekutinou dobře obalilo. Přiklopte pokličkou a duste další 2 minuty. Odkryjte, ještě jednou maso otočte a vařte, dokud se tekutina neodpaří. Vypněte oheň, přendejte maso na prkénko a nechte ho přibližně 5 minut odpočívat. Následně maso nakrájejte na proužky o síle 3 mm.

    Velký hrnec naplňte vodou a na vysokém plameni přiveďte k varu. Přidejte 1 lžíci soli a těstoviny. Vařte podle návodu na obalu. Občas promíchejte. Jakmile jsou těstoviny uvařené na skus, slijte vodu. Nechte je okapat, ale neproplachujte. Ve stejné pánvi rozehřejte na vysokém plameni zbývající 2 lžíce olivového oleje. Přidejte rajčata, nakrojenou stranou dolů, a restujte asi 1 minutu. Poté vložte uvařené těstoviny, houby a maso a smažte další 1 minutu, aby se ingredience rovnoměrně spojily.

    Přeneste na velký servírovací talíř. Čajovou lžičkou navrstvěte na těstoviny kopečky sýra ricotta a dozdobte lístky rukoly. Opepřete a ihned podávejte.

    Moje úprava: Místo masa jsem v marinádě z jogurtu a koření obalila žampióny. Nepoužila jsem červené víno a rukolu.

    Proč mít Zaklínačskou kuchařku doma?

    Na závěr si tedy shrňme vše, co kuchařka zaklínačským fanouškům a mlsounům přináší, a proč stojí za pořízení.

    • 80 srozumitelně napsaných receptů od úspěšných foodblogerek
    • Zdroj inspirace pro mlsné fanoušky zaklínače a pro ty, kteří hledají recepty z na nové a chutné pokrmy.
    • Je to nejen kuchařka, ale také cesta do fantastického světa, který zažiješ na vlastní chuťové buňky.
    • Vzhledem ke kvalitnímu a nápaditému zpracování bude skvělým dárkem, který obohatí každou fanouškovskou sbírku.

    Autorka „Bunny“ Dominika Mátyásiová