Jak připravit turecký čaj Rize
Čaj je důležitou součástí turecké kultury a navzdory zdejší dlouhé historii konzumace kávy je v zemi nejčastěji konzumovaným teplým nápojem. Nabízení čaje hostům je součástí turecké pohostinnosti.
Asi nejznámější turecký čaj (turecky çay) pochází z provincie Rize (jižní pobřeží Černého moře, Turecko). V této oblasti je ideální mírné klima s dostatkem srážek, který svědčí pěstování čajovníku. Čaj Rize je oblíbený především v Turecku, severním Kypru a v některých balkánských zemích. Rize má vydatnou chuť, krásnou oříškovou vůni a charakteristickou tmavě červenou až karmínovou barvu.
Tradičně se Rize připravuje ve speciální konvici çaydanlık, která se skládá ze dvou částí: v té spodní se připravuje voda, do horní konvice se nasype čaj. Po zalití malým množstvím vody se čaj zhruba 5 minut louhuje – vznikne tak silný koncentrát, který se následně ředí vodou z konvice podle toho, jakou intenzitu nápoje chcete docílit. Podle barvy nálevu se rozlišuje silný čaj koyu (= tmavý), nálev tmavě hnědočervené barvy je označován jako tavsan kani (doslova „králičí krev“) a zředěnému slabému světlému nálevu se říká açik. Turecký čaj se podává v malých skleničkách tulipánovitého tvaru na malém podšálku (velmi podobných těm, které používají Maročané pro svůj vyhlášený čaj Touareg), bývá přislazován řepným cukrem.
Jak připravujeme Rize my? Ideální je použít nerezovou konvičku, kterou nahřejeme na plotně. Že je teplota dostatečná poznáte tak, že na vnější dno konvičky prsknete kapku vody - pokud odskočí, je správný čas. Do konvičky nasypejte potřebné množství čaje a cca minutu třepejte. Poté čaj zalejete vroucí vodou a klasicky louhujete.
Nemáte-li k dispozici nerezovou konvičku, lze použít např. pánev. Dejte si ale pozor, abyste čas nespálili – sledujte barvu čaje a jeho vůni (jakmile začně intenzivně oříškově voňet, je čas na zalití). Opražený čaj přesypte do louhovačky a zalijte vroucí vodou. Pokud si Rize chcete vychutnat v rozumné síle, doporučujeme na 1 litr vody použít 10g sypaného čaje. Louhujeme dle chuti 3-5 minut.