Maté
Tradiční nápoj paraguajských indiánů, jedná se o výhonky Cesmíny paraguayské. Nálev je velmi povzbuzující, vyniká příjemně natrpklou chutí kouřového aroma. Tradičně se pije pomocí bambusového/kovového brčka s filtrem bombilla a samotné maté se několikrát zalévá v kalabase. Maté má specifické aroma. Někomu chutná hned, někdo jeho krásu musí poznat časem (podobně jako olivy, či červené víno)
Pokračovat
Tradiční nápoj paraguajských indiánů, jedná se o výhonky Cesmíny paraguayské. Nálev je velmi povzbuzující, vyniká příjemně natrpklou chutí kouřového aroma. Tradičně se pije pomocí bambusového/kovového brčka s filtrem bombilla a samotné maté se několikrát zalévá v kalabase. Maté má specifické aroma. Někomu chutná hned, někdo jeho krásu musí poznat časem (podobně jako olivy, či červené víno) Jak maté připravit?
Obecně není dobré maté zalévat vroucí vodou. Po převaření vody na chvilku počkáme a do kalabasy naléváme vodu po bombille. Takhle se voda o něco málo zase ochladí. Poté zhruba 10-15g maté zalijeme 0,5l vody. Kalabasy jsou samozřejmě různě velké, experimentace s poměrem maté a vody je klíč k nápoji, co nám nabudí, ale bude nám také chutnat.
Maté se prodává jak čisté bez příměsi tak lehce ochucené/ovoněné. Snad nejznámější taková směs je pravděpodobně Maté Karneval. Maté si můžete vychutnat tak jak je, lze ho ale kombinovat i s cukrem, karamelem nebo dokonce kondenzovaným mlékem.
Pokračovat
Obecně není dobré maté zalévat vroucí vodou. Po převaření vody na chvilku počkáme a do kalabasy naléváme vodu po bombille. Takhle se voda o něco málo zase ochladí. Poté zhruba 10-15g maté zalijeme 0,5l vody. Kalabasy jsou samozřejmě různě velké, experimentace s poměrem maté a vody je klíč k nápoji, co nám nabudí, ale bude nám také chutnat.
Maté se prodává jak čisté bez příměsi tak lehce ochucené/ovoněné. Snad nejznámější taková směs je pravděpodobně Maté Karneval. Maté si můžete vychutnat tak jak je, lze ho ale kombinovat i s cukrem, karamelem nebo dokonce kondenzovaným mlékem.
Zobrazeno 1 až 13 z 13
Zobrazeno 1 až 13 z 13
Jak maté připravit?
Obecně není dobré maté zalévat vroucí vodou. Po převaření vody na chvilku počkáme a do kalabasy naléváme vodu po bombille. Takhle se voda o něco málo zase ochladí. Poté zhruba 10-15g maté zalijeme 0,5l vody. Kalabasy jsou samozřejmě různě velké, experimentace s poměrem maté a vody je klíč k nápoji, co nám nabudí, ale bude nám také chutnat.
Maté se prodává jak čisté bez příměsi tak lehce ochucené/ovoněné. Snad nejznámější taková směs je pravděpodobně Maté Karneval. Maté si můžete vychutnat tak jak je, lze ho ale kombinovat i s cukrem, karamelem nebo dokonce kondenzovaným mlékem.
Obecně není dobré maté zalévat vroucí vodou. Po převaření vody na chvilku počkáme a do kalabasy naléváme vodu po bombille. Takhle se voda o něco málo zase ochladí. Poté zhruba 10-15g maté zalijeme 0,5l vody. Kalabasy jsou samozřejmě různě velké, experimentace s poměrem maté a vody je klíč k nápoji, co nám nabudí, ale bude nám také chutnat.
Maté se prodává jak čisté bez příměsi tak lehce ochucené/ovoněné. Snad nejznámější taková směs je pravděpodobně Maté Karneval. Maté si můžete vychutnat tak jak je, lze ho ale kombinovat i s cukrem, karamelem nebo dokonce kondenzovaným mlékem.