Pečení chleba
Propadli jste jako my pečení domácího chleba? Kdo jednou zkusí domácí chléb, už nechce jiný. S čerstvě namletou moukou je to docela jiný level! Máme pro vás ošatky na pečení chleba i krásné a funkční pytlíky na jeho uchování.
Pokračovat
Propadli jste jako my pečení domácího chleba? Kdo jednou zkusí domácí chléb, už nechce jiný. S čerstvě namletou moukou je to docela jiný level! Máme pro vás ošatky na pečení chleba i krásné a funkční pytlíky na jeho uchování. Náš oblíbený recept na chleba:
1) Na rozkvas smícháme 140 g žitné mouky + 50 g kvásku + 160 ml vody, necháme kynout 8 hodin.
2) Odebereme trochu kvásku na příště (cca dvě vrchovaté kávové lžičky).
3) Přidáme 310 ml tekutiny (většinou vody, nebo piva, nebo vody a kefírového mléka) + 600 g pšeničné mouky a promícháme.
4) 50 až 60 min necháme kynout.
5) Přidáme 2 kávové lžičky soli, 1 kávovou lžičku kmínu, možno přidat chlebové koření podle chuti, a semínka (lněná, sezamová, chia…). Vše dobře prohněteme 7 až 10 min.
6) 50 až 60 min necháme kynout.
7) 4 x přeložíme těsto mokrou rukou.
8) 50 až 60 min necháme kynout.
9) 4 x přeložíme těsto mokrou rukou.
10) 50 až 60 min necháme kynout.
11) Uděláme bochánek a vložíme do ošatky vysypané kukuřičným škrobem.
12) Těsto v ošatce necháme kynout 2 až 2,5 hod v pokojové teplotě, nebo 8-16 hod v ledničce.
13) Těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a dáme do předem rozehřáté trouby na 250°C. Na spodní plech do trouby nalejeme 2 dcl vřelé vody. Pečeme 15 min na 250°C, po 15 minutách vyjmeme plech s vodou a teplotu snížíme na 190°C. Při této teplotě pečeme ještě 30 min.
14) Chleba necháme vychladnout.
Pokračovat
1) Na rozkvas smícháme 140 g žitné mouky + 50 g kvásku + 160 ml vody, necháme kynout 8 hodin.
2) Odebereme trochu kvásku na příště (cca dvě vrchovaté kávové lžičky).
3) Přidáme 310 ml tekutiny (většinou vody, nebo piva, nebo vody a kefírového mléka) + 600 g pšeničné mouky a promícháme.
4) 50 až 60 min necháme kynout.
5) Přidáme 2 kávové lžičky soli, 1 kávovou lžičku kmínu, možno přidat chlebové koření podle chuti, a semínka (lněná, sezamová, chia…). Vše dobře prohněteme 7 až 10 min.
6) 50 až 60 min necháme kynout.
7) 4 x přeložíme těsto mokrou rukou.
8) 50 až 60 min necháme kynout.
9) 4 x přeložíme těsto mokrou rukou.
10) 50 až 60 min necháme kynout.
11) Uděláme bochánek a vložíme do ošatky vysypané kukuřičným škrobem.
12) Těsto v ošatce necháme kynout 2 až 2,5 hod v pokojové teplotě, nebo 8-16 hod v ledničce.
13) Těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a dáme do předem rozehřáté trouby na 250°C. Na spodní plech do trouby nalejeme 2 dcl vřelé vody. Pečeme 15 min na 250°C, po 15 minutách vyjmeme plech s vodou a teplotu snížíme na 190°C. Při této teplotě pečeme ještě 30 min.
14) Chleba necháme vychladnout.
Zobrazeno 1 až 1 z 1
Zobrazeno 1 až 1 z 1
Náš oblíbený recept na chleba:
1) Na rozkvas smícháme 140 g žitné mouky + 50 g kvásku + 160 ml vody, necháme kynout 8 hodin.
2) Odebereme trochu kvásku na příště (cca dvě vrchovaté kávové lžičky).
3) Přidáme 310 ml tekutiny (většinou vody, nebo piva, nebo vody a kefírového mléka) + 600 g pšeničné mouky a promícháme.
4) 50 až 60 min necháme kynout.
5) Přidáme 2 kávové lžičky soli, 1 kávovou lžičku kmínu, možno přidat chlebové koření podle chuti, a semínka (lněná, sezamová, chia…). Vše dobře prohněteme 7 až 10 min.
6) 50 až 60 min necháme kynout.
7) 4 x přeložíme těsto mokrou rukou.
8) 50 až 60 min necháme kynout.
9) 4 x přeložíme těsto mokrou rukou.
10) 50 až 60 min necháme kynout.
11) Uděláme bochánek a vložíme do ošatky vysypané kukuřičným škrobem.
12) Těsto v ošatce necháme kynout 2 až 2,5 hod v pokojové teplotě, nebo 8-16 hod v ledničce.
13) Těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a dáme do předem rozehřáté trouby na 250°C. Na spodní plech do trouby nalejeme 2 dcl vřelé vody. Pečeme 15 min na 250°C, po 15 minutách vyjmeme plech s vodou a teplotu snížíme na 190°C. Při této teplotě pečeme ještě 30 min.
14) Chleba necháme vychladnout.
1) Na rozkvas smícháme 140 g žitné mouky + 50 g kvásku + 160 ml vody, necháme kynout 8 hodin.
2) Odebereme trochu kvásku na příště (cca dvě vrchovaté kávové lžičky).
3) Přidáme 310 ml tekutiny (většinou vody, nebo piva, nebo vody a kefírového mléka) + 600 g pšeničné mouky a promícháme.
4) 50 až 60 min necháme kynout.
5) Přidáme 2 kávové lžičky soli, 1 kávovou lžičku kmínu, možno přidat chlebové koření podle chuti, a semínka (lněná, sezamová, chia…). Vše dobře prohněteme 7 až 10 min.
6) 50 až 60 min necháme kynout.
7) 4 x přeložíme těsto mokrou rukou.
8) 50 až 60 min necháme kynout.
9) 4 x přeložíme těsto mokrou rukou.
10) 50 až 60 min necháme kynout.
11) Uděláme bochánek a vložíme do ošatky vysypané kukuřičným škrobem.
12) Těsto v ošatce necháme kynout 2 až 2,5 hod v pokojové teplotě, nebo 8-16 hod v ledničce.
13) Těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a dáme do předem rozehřáté trouby na 250°C. Na spodní plech do trouby nalejeme 2 dcl vřelé vody. Pečeme 15 min na 250°C, po 15 minutách vyjmeme plech s vodou a teplotu snížíme na 190°C. Při této teplotě pečeme ještě 30 min.
14) Chleba necháme vychladnout.